Otomobil
Moderator
The Guardian Nigerian News’in haberine göre, Nijerya ile Türkiye’nin, Afrika ülkesinin güvenlik mimarisini güçlendirmek ve askeri kapasitesini artırmak amacıyla daha geniş kapsamlı bir savunma ortaklığı çerçevesinde Nijerya’da büyük bir askeri eğitim tesisi kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı iddia edildi.
ANTALYA’DA KRİTİK DİPLOMASİ
Geçtiğimiz günlerde, Nijerya Savunma Bakanı Christopher Musa ile Savunma Bakanı Yaşar Güler arasında Antalya Diplomasi Forumu 2026 sırasında ikili görüşmelerde gerçekleştirilmişti. Habere göre görüşmeler, iki ülke arasında savunma iş birliğinin genişletilmesi, eğitim ve teknoloji transferi konularına odaklandı.
Nijerya Savunma Bakanlığı’na göre, planlanan tesisin uzun vadeli bir askeri eğitim ve kapasite geliştirme merkezi olarak hizmet vereceği iddia edildi.
NİJERYALI ASKERLERE EĞİTİM VERİLECEK
Anlaşma kapsamında Nijeryalı askeri personel, özel operasyonlar, terörle mücadele, istihbarat koordinasyonu, insansız hava araçlarına karşı koyma, el yapımı patlayıcı tehditlerine karşı operasyonlar ve Birleşmiş Milletler görevleri öncesi hazırlık gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alacak.
Habere göre ilk etapta bir grup personelin eğitim, dil öğrenimi ve saha tatbikatları için Türkiye’ye gönderilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
ORTAKLIK NELERİ KAPSIYOR?
Ortaklık ayrıca savunma teknolojisi transferi, ortak geliştirme programları ve modern harp kabiliyetleri alanında iş birliğini de içeriyor.
Habere göre her iki ülkenin, gözetleme sistemleri, insansız hava platformları ve uydu tabanlı izleme teknolojileri üzerinde birlikte çalışarak yeni ortaya çıkan güvenlik tehditlerine karşı daha etkin yanıt mekanizmaları geliştirmesinin beklendiği belirtildi.
Ayrıca anlaşmanın, sınır güvenliği operasyonlarının güçlendirilmesi, istihbarat paylaşımı ve devlet dışı silahlı gruplara karşı koordineli stratejileri de kapsadığı ifade edildi.
İHA TEDARİĞİ İDDİASI
Askeri iş birliği, Nijerya Hava Kuvvetleri’ni de kapsayacak şekilde, bakım sistemleri, lojistik ve eğitim desteğiyle operasyonel hazırlığın artırılmasını hedefliyor. Helikopter ve insansız hava araçlarının tedariki de gündemde.
Deniz kuvvetleri alanında ise eğitim değişim programları ve kıyı güvenliğini güçlendirmek amacıyla deniz platformlarının olası tedariki planlanıyor.
‘İKİ ÜLKE ARASINDA DÖNÜM NOKTASI’
Anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Musa, elde edilen sonuçların Nijerya–Türkiye savunma ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, ortaklığın ulusal güvenlikte somut iyileşmeler sağlayacağı ve hükümetin güvenlik hedefleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
İran gemisi Touska ablukaya alınmıştı! ABD basınından 'ne taşındığına' dair şok iddia: 'Çin'den Tahran'a gizli sevkiyat mı?'
Savaşın 53. gününde müzakere masası sallanıyor! ABD'den 'uzun ve zorlu süreç' çıkışı, İran'dan 'iki hafta' uyarısı: 'Yeni kozlarımız hazır'